Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen, maar vraagt u zich af hoeveel panelen u precies nodig heeft? Het bepalen van de juiste systeemgrootte is essentieel om optimaal te profiteren van zonne-energie en uw energiekosten te verlagen. In dit artikel delen we enkele tips waarmee u zelf kunt berekenen hoeveel zonnepanelen ideaal zijn voor uw situatie.

Het aantal zonnepanelen hangt voornamelijk af van je eigen energieverbruik

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Stap 1: Analyseer uw energieverbruik

Het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen begint met het analyseren van uw energieverbruik. Raadpleeg uw energierekeningen van het afgelopen jaar en noteer uw totale jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh). Dit vormt de basisreferentie voor het berekenen van uw systeemgrootte.

Stap 2: Bepaal uw gewenste energieopwekking

Nu u uw energieverbruik kent, kunt u bepalen hoeveel van uw energieverbruik u wilt opwekken met behulp van zonne-energie. Dit kan variëren afhankelijk van uw doelen, zoals het volledig offsetten van uw energieverbruik of het verminderen van uw energiekosten met een bepaald percentage.

Stap 3: Bereken uw systeemgrootte

Om de benodigde systeemgrootte te berekenen, kunt u de volgende formule gebruiken:

Systeemgrootte (in kilowattpiek) = Gewenste energieopwekking (in kWh) / Gemiddelde jaarlijkse opbrengst per paneel (in kWh)

De gemiddelde jaarlijkse opbrengst per paneel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van het zonnepaneel, de oriëntatie van het dakvlak, de hellingshoek en eventuele schaduwval. U kunt deze informatie verkrijgen bij een zonnepanelenadviseur, zoals Energie Studio, die een dakscan kan uitvoeren en u professioneel advies kan geven.

Stap 4: Pas de systeemgrootte aan

Na het berekenen van de systeemgrootte, is het belangrijk om deze aan te passen aan de beschikbare ruimte op uw dak en uw budgettaire mogelijkheden. Het is cruciaal dat uw zonnepanelensysteem efficiënt kan worden geïnstalleerd en binnen uw financiële bereik valt.

Stap 5: Raadpleeg een professional

Het berekenen van de juiste systeemgrootte kan soms complex zijn, vooral wanneer u rekening moet houden met verschillende variabelen. Daarom is het raadzaam om een professionele zonnepanelenadviseur te raadplegen. Zij hebben de expertise en ervaring om uw specifieke situatie te evalueren en u te helpen bij het bepalen van de optimale systeemgrootte.


Bij Energie Studio kunnen onze adviseurs een gedetailleerde berekening maken op basis van uw energieverbruik, de eigenschappen van uw dak en de gewenste energieopwekking. Neem contact met ons op voor een advies op maat en ontdek welke oplossing het beste bij uw situatie past.