Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een krachtig middel om energie op te wekken uit zonlicht. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk precies? Zonnepanelen maken gebruik van een interessant principe waarbij lichtdeeltjes in zonnestraling worden geabsorbeerd, wat uiteindelijk leidt tot de productie van elektrische energie. Hoewel de werking van zonnepanelen enigszins vergelijkbaar is met die van een batterij, zijn er belangrijke verschillen die de unieke eigenschappen van zonne-energie benadrukken. In dit artikel leggen wij in 4 stappen uit hoe zonnepanelen werken en hoe ze zonlicht omzetten in bruikbare elektrische energie.

Hoe werken zonnepanelen

Opwekken van zonne-energie met zonnepanelen: hoe werkt het?

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche (PV) cellen, meestal gemaakt van silicium. Deze cellen zijn samengesteld uit twee dunne lagen silicium, één met een positieve lading en één met een negatieve lading. Samen vormen ze een elektrisch veld.

1. Absorptie van zonlicht

Wanneer zonlicht op een zonnepaneel valt, worden de fotonen (lichtdeeltjes) geabsorbeerd door de PV-cellen. Deze fotonen geven energie aan de elektronen in het siliciummateriaal, waardoor de elektronen loskomen van hun atomen en er een elektrische spanning ontstaat.

De losgekomen elektronen worden door het elektrische veld in de PV-cel geleid. Dit creëert een stroom van elektronen, ook wel bekend als gelijkstroom (DC). De gelijkstroom wordt vervolgens via bedrading naar een omvormer geleid.

2. Omvorming naar wisselstroom

De omvormer is een essentieel onderdeel van het zonne-energiesysteem. Het zet de geproduceerde gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), die direct in uw elektrische systeem kan worden gebruikt of aan het elektriciteitsnet kan worden geleverd.

3. Elektriciteitsgebruik en teruglevering aan het elektriciteitsnet

Nadat de gelijkstroom is omgezet in bruikbare wisselstroom, wordt deze naar uw elektrische systeem geleid en verdeeld over uw huishouden of bedrijf. Als uw zonnepanelen op dat moment meer elektriciteit produceren dan u nodig heeft, gaat het overschot aan elektriciteit niet verloren. In plaats daarvan kan het teruggevoerd worden naar het elektriciteitsnet, waardoor u het aan het net levert. Dit wordt teruglevering genoemd.

4. Monitoring en opbrengstmeting

Als alles is aangesloten begin je direct met het opwekken van uw eigen zonne-energie! Het is natuurlijk ook mogelijk om uw zonne-energiesysteem te monitoren en de opbrengst bij te houden in de handige en overzichtelijke app.

Bij Energie Studio staan we klaar om u te helpen bij elke stap van het proces, van het advies over het juiste aantal zonnepanelen tot de professionele installatie en aansluiting op het elektriciteitsnet. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het opwekken van zonne-energie en de voordelen die het kan bieden voor uw woning of bedrijf.