opslag van energie zonnepanelen

Wat gebeurt er met de energie die mijn zonnepanelen opwekken als ik het niet gebruik?

Op zonnige dagen kunnen uw zonnepanelen meer energie opwekken dan er in huis nodig is. Maar waar gaat die stroom eigenlijk naartoe?

Als u zonnepanelen op uw dak heeft geïnstalleerd, wekt u op zonnige dagen waarschijnlijk meer energie op dan u op dat moment gebruikt. U vraagt zich misschien af: wat gebeurt er met deze energie als ik het niet gebruik? In deze blog zullen we uitleggen wat er met deze energie gebeurt en wat u kunt doen om het meeste uit uw zonnepanelen te halen.

Wat gebeurt er met overtollige energie van uw zonnepanelen?

Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen energie op, waardoor u minder afhankelijk bent van energiebedrijven. De energie die uw zonnepanelen opwekken, wordt rechtstreeks gebruikt in uw huis voor apparaten en verlichting die op dat moment aan staan. Op zonnige dagen kan het echter voorkomen dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u op dat moment verbruikt.

Netinvoeding: vergoeding voor teruggeleverde energie

Als uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u op dat moment gebruikt, kan deze extra energie worden teruggeleverd aan het energienetwerk. Dit wordt ook wel netinvoeding genoemd. De extra energie die u opwekt, wordt teruggeleverd aan het netwerk en u ontvangt hiervoor een vergoeding. Dit wordt ook wel salderen genoemd en betekent dat u betaalt voor de energie die u afneemt en wordt vergoed voor de energie die u teruglevert.

Opslag van energie: maak gebruik van uw eigen zonne-energie

Als u de extra energie die uw zonnepanelen opwekken wilt bewaren voor later gebruik, kunt u investeren in een energieopslagsysteem. Een dergelijk systeem, ook wel batterijopslag genoemd, slaat de extra energie op die uw zonnepanelen opwekken. Hierdoor kunt u deze energie op een later tijdstip gebruiken, bijvoorbeeld wanneer het ’s avonds donker is en uw zonnepanelen geen energie meer opwekken. Dit kan uw afhankelijkheid van energiebedrijven nog verder verminderen en ervoor zorgen dat u zelfvoorzienend bent.

Investeer in een energieopslagsysteem voor nog meer onafhankelijkheid

Als uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u op dat moment verbruikt, wordt deze extra energie teruggeleverd aan het netwerk. Dit betekent dat u betaalt voor de energie die u afneemt en vergoed wordt voor de energie die u teruglevert. Als u de extra energie wilt bewaren voor later gebruik, kunt u investeren in een energieopslagsysteem. Op deze manier kunt u nog meer besparen op uw energierekening en uw afhankelijkheid van energiebedrijven verminderen. Neem voor meer informatie over zonnepanelen en de mogelijkheden voor energieopslag contact met ons op.